Bag om GrowOP! Festival

Vision

GrowOP! festival 2019s vision er at sprænge rammen og forståelsen af opera som begreb i fællesskab med børn og unge som publikum og aktører. Væk fra idéen om et elitært og voksent dannelsesprojekt, og ind i et tværgående oplevelsesformat, hvor alle sanser påvirkes og hvor begrebet ”opera” forstås  i den oprindelige betydning, nemlig ”værk”. Et værk vi ser, hører, føler, smager, leger med - på børnenes præmisser og sammen med deres voksne. En kunstnerisk bevægelse,  der krydser grænser og skaber et nyt opera-sprog på tværs af nationaliteter.

Historik og ejerskab

GrowOP! 2019 bygger på gode resultater og solide erfaringer fra 2017, hvor festivalen blev udvalgt som strategisk projekt i Aarhus Europæisk Kulturhovedstad og desuden modtog Danmarks Radios P2-pris som Årets Nyskabelse. Grundet den succesfulde festival i 2017, den høje efterspørgsel og det kunstneriske udviklingspotentiale bliver festivalen fortsat som biennale og er  fremadrettet en permanent del af Den Jyske Operas sæsontilbud  med fast forankring i Den Jyske Operas drift. Som del af Aarhus 2017 Kulturhovedstadsprogrammet havde festivalen i 2017 en stærk europæisk dimension. I 2019 videreudvikles format og profil i en kunstnerisk mere tværgående og interaktiv  retning, samtidig med at den nordiske profil får væsentligt  større fokus.
Festivalen ledes af festivaldirektør Birgitte Holt Nielsen, som har 30 års erfaring med at spille, skrive, producere og udvikle opera for børn og unge – de seneste 20 år på Den Jyske Opera som børneoperaproducent.

Samarbejdspartnere

Samarbejdspartnere: Børnekulturhuset (Aarhus Kommune), Bora Bora, Musikhuset Aarhus, Teaterhuset Filuren, Operaen i Midten (Holstebro), Riotous Company, Læring og Udvikling i Aarhus Kommune, Søholm Opera, Energi Akademiet Samsø, Syddjurs Egnsteater.

Der er forestillinger fra flg. producenter på festivalen: Den Jyske Opera, Malmö Operan, Holland Opera, Saum Nordisk Opera, BaggårdTeatret / sART DanseTeater / Den Fynske Opera, AllMighty Productions.

Støttet af: Region Midtjylland, Aarhus Kommune.

Internationale partnere:  Reseo, Opera Europe, Fedora

Indhold

Festivalprogrammet  understøtter visionen  ved at spille på tre strenge:

  1. Et kurateret forestillingsprogram bestående af høj-kvalitets produktioner for børn, som alle samtidig forholder sig til begrebet opera på tværgående måder. I alt spilles omkring 38 forestillinger for omkring 4.000 børn.

  2. Internationalt symposium for fagfolk indenfor opera, teater, pædagogik og æstetiske uddannelser arrangeret i samarbejde med Reseo (European Network for Opera, Music and Dance Education). Her præsenteres eksempler i form af både live forestillinger og videooplæg m.m.  Paneldebat med deltagere fra Danmark, Norge, Island, Finland og Sverige med det formål at igangsætte en proces med udvikling af konkrete værktøjer til at overkomme  sprogbarrierer.
    Det internationale gæsteprogram skal udover at inspirere og understøtte nye samarbejder også muliggøre at andre nordiske aktører kan få mod på at udvikle operafestivaler for børn og unge.
    Læs om seminar her

  3. Som et nyt udviklingsområde skabes et kunstnerisk eksperimentarium med særlig henvendelse og appel til familier med børn i alderen 4+. I dialog og fællesskab med professionelle kunstnere udforsker børn opera  på nye måder i særligt installerede rum på Børnekulturhuset. Ambitionen med dette er, at tilbyde en sanselig måde at reflektere en kunstnerisk oplevelse på – i fællesskab. Dele af eksperimentariet udvikles i samarbejde med pædagoguddannelserne ved Via University College , mens unge fra Den Jyske Operas talenthold TalentU vil indgå som workshopledere for små børn som en særlig del af deres træning.

Den Jyske Opera står bag GrowOP! Festival

Den Jyske Opera har en årelang praksis med at producere opera for børn og unge til turné i hele landet. Vi støttes af Kulturministeriet og Aarhus Kommune, har hjemsted i Aarhus og turnerer rundt i hele Danmark med både traditionel og innovativ opera for alle aldre og for både operaelskere og operajomfruer. Den Jyske Opera har siden 1947 arbejdet passioneret og professionelt med at skabe og opføre operaforestillinger på højeste internationale niveau.. Hertil kommer operaprojekter for og med børn og unge, og på det seneste er talentlinje for unge, TalentU, kommet til. Læs mere om Den Jyske Opera http://www.jyske-opera.dk/

P2 PRIS TIL GROWOP!

P2 Prisen Årets Nyskabelse 2018 gik til GrowOP! Festival.

"Jeg har med stor glæde og taknemmelighed modtaget nyheden om at GrowOP! festival modtager P2 prisen som Årets Nyskabelse. At få lige præcis denne fine pris er en stor anerkendelse af ideen om at skabe Danmarks første store operafestival for børn - en ide som opstod i mit operahjerte for over 5 år siden. Det har været en fantastisk proces at udvikle projektet sammen med gode partnere og endelig at kunne realisere det på en måde, som beviste at opera virkelig kan noget særligt sammen med sit publikum - de allermindste såvel som unge og voksne," udtaler Birgitte Holt Nielsen, børneoperaproducent på Den Jyske Opera og idékvinde bag festivalen.

GrowOP!s fremtid

Det er sigtet, at GrowOP! konsolideres til en biennale. Næste festival er 19.-24. september 2019 i Aarhus og Region Midt.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakt festivalsekretariatet growop@jyske-opera.dk eller festivaldirektør Birgitte Holt Nielsen bhn@jyske-opera.dk / mobil 23642613.