OPERA FOR BØRN ER IKKE SKRIG OG SKRÅL!

Artikel om Operatoriet på Den Jyske Opera af Børneoperaproducent Birgitte Holt Nielsen

Alle kan ikke synge opera, og alle behøver ikke at gå i Operaen. Men alle kan bruge deres krop, stemme, øjne og ører til at opleve og udtrykke sig, og hjertet banker i mange forskellige takter for musik, uanset om du er baby, barn eller voksen.

Opera er musik og sang, men også poesi, fortælling og visuelle udtryk
Når vi spiller operaforestillinger for babyer og små børn, bruger vi de samme elementer, som når vi spiller opera på Musikhusets store scene, men vi bruger dem på helt andre måder.

I november måned 2015 oplevede 125 babyer og deres voksne engelske Spitalfields Music, da Den Jyske Opera, Kvindemuseet og projektsamarbejdet GrowOP! var værter for gæstespillet ”Lyrehalen”. Nogle af pædagogerne fra vuggestuerne sagde ved ankomsten, at de havde valgt ikke at tage alle børn med, fordi de frygtede at velvoksne operasangere ville synge meget kraftigt ned over de stakkels babyer. Men da de havde oplevet forestillingen, fortalte de, hvor meget de fortrød den beslutning, for forestillingen var en poetisk, musikalsk stemningsoplevelse med rum og appel selv til de allermindste, fuld af følelser, men uden voldsomme udtryk. Uanset målgruppen bestræber vi os nemlig altid på at sætte modtagerperspektivet i første række. Den Jyske Opera udvikler fleksible, inkluderende og målrettede forløb til alle aldersgrupper, hvor kunsten sætter rammerne for oplevelsen. Målet er at give fælles æstetiske oplevelser, som opkvalificerer børnenes evne til at opleve kunst og styrker deres egen kreativitet.

Den Jyske Opera er altså ikke kun for det publikum, der sætter sig i sæderne i Musikhuset eller på de mange spillesteder vi besøger landet over. Vi finder også vej til store og små i hverdagen – på daginstitutioner, biblioteker og skoler eller hjemme i Den Jyske Operas lokaler i Frichsparken, hvor vi åbner Operatoriet for grupper: babyer og mødre på barsel, børn og voksne fra dagtilbud og skoler. I Operatoriet er der altid fokus på leg med sang, bevægelse og historier og i en æstetisk ramme, der kan lidt mere end fællesrummet hjemme i børnehaven.

At opleve med alle sanser, at glemme sig selv i øjeblikket (også som voksen) og at give sig hen til musikken – det er det som Den Jyske Opera kan og vil tilbyde sit publikum – uanset om de er børn eller voksne.

Sammen med GrowOP! partnerne har vi åbnet for nye oplevelser og tilbud til de alleryngste børn (0-3 år) og deres voksne, og vi glæder os til at gense Spitalfields Music med deres nyeste forestilling Fogonogo på GrowOP! festival 2017.